Karamelová 35% čokoláda Vanini Aurum

Neohodnoceno
od 245 Kč od 218,80 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Detailní informace

Váha: 500g
Skladem (expedice 1-5 dní)
Můžeme doručit do: 24.4.2024
245 Kč
218,80 Kč bez DPH
Váha: 4kg
Skladem (expedice 1-5 dní)
Můžeme doručit do: 24.4.2024
1 862 Kč
1 662,50 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Karamelová 35% čokoláda Vanini Aurum

Informace o produktu

Intenzita čokolády překvapí, a to zejména vysokým podílem kakaového másla, který u bílých čokolád není obvyklý.  Běžně se pohybuje kolem 20 %, zatímco u Vanini Aurum je ho minimálně 35 %. Výrazná je také krémová chuť sladkého karamelu s podtóny mléka, vanilky a jemnou slanou dochutí. Čokoláda zaujme krásnou karamelovou barvou a také nízkým obsahem cukru. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Použití

Tekutost je vyšší (4/5), což mění i využití čokolády. Vhodná je na tekuté ganache a náplně, modelování, krémy a na tenké, křupavé polevy. Vykouzlíte s ní tu nejtenčí, jemně křupavou čokoládovou vrstvu, což oceníte zejména při výrobě pralinek; ozdobíte s ní vaše cukrářské výtvory, nebo si z ní můžete připravit horkou čokoládu. A v létě neodolatelnou zmrzlinu! Zamilujte si tuto i další z našich neodolatelných čokolád

TOP informace o čokoládě

  1. Obsahuje minimálně 35,11 % kakaového másla a 29,83 % mléka.
  2. Kakaové máslo použité na výrobu čokolády je vysoce kvalitní, z vlastní produkce výrobce.
  3. Čokoláda se vyrábí v italské továrně na čokoládu ICAM s tradicí už od roku 1946.
  4. Cukr se do čokolády přidává až po karamelizaci.
  5. Stupně pro temperování jsou pro rozpuštění 45–50 °C, zchlazení 27–28 °C a použití při 29–30 °C.

Poznámka nákupčího

„Sehnat ochucenou bílou čokoládu v námi požadované kvalitě je pěkný oříšek. Důležitý prvek je pro mě podíl kakaového másla a samozřejmě chuť a vůně. Těší mě, že karamel je založen na poctivé karamelizaci cukru a že obsah kakaového másla je vyšší než u jiných bílých a ochucených čokolád. Domácí i profesionální pekaře určitě potěší, že má jemnou a krémovou konzistenci, skvěle se s ní pracuje a snadno se rozpouští. Výrobce dbá na kvalitu vstupních surovin, má dlouhou tradici a můžeme se na něj spolehnout. S takovými podniky je vždycky radost spolupracovat.“

„Vysoký podíl kakaového másla a poctivý karamel!“

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

Doplňkové parametry

Kategorie: Ostatní čokolády a čokoládové produkty
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
Země původu: Itálie
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Balení: Znovuuzavíratelný ZIP sáček
Velikost: průměr cca 2 cm
Úprava: pecky
Energetická hodnota na 100 g: 2497 kJ / 600 kcal
Tuky: 43,3 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 26 g
Sacharidy: 43,9 g
z toho cukry: 43,9 g
Vláknina: 0,1 g
Bílkoviny: 8,7 g
Sůl: 0,5 g
Dieta: Bez lepku
Surovina: Karamelová čokoláda
Zpracování: Pecky
Chuť: Karamelová
Barva: Hnědá

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.