Nugátová 32% čokoláda Gianduia

Neohodnoceno
od 269 Kč od 240,20 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Detailní informace

Váha: 500g
Skladem (expedice 1-5 dní)
Můžeme doručit do: 24.4.2024
269 Kč
240,20 Kč bez DPH
Váha: 5kg
Skladem (expedice 1-5 dní)
Můžeme doručit do: 24.4.2024
2 556 Kč
2 282,10 Kč bez DPH
Váha: 4kg
Dočasně nedostupné
1 677 Kč
1 497,30 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Nugátová 32% čokoláda Gianduia

Informace o produktu

Tradiční nugátová čokoláda z kvalitního kakaa a lískooříškové pasty v jedinečném receptu, kde nenajdeme ani kapku mléka. Je tedy vhodná pro vegany. Důležité je množství lískooříškové pasty, která čokoládě dodává její charakteristickou a tolik oblíbenou chuť. Tato čokoláda obsahuje minimálně 24 % lískových ořechů, což zaručuje výrazné a plné nugátové tóny. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?

Použití

Snadno se rozpouští a má hladkou krémovou konzistenci, proto je vhodná zejména na ganache, polevy a při dlouhých zimních večerech vás zahřeje v podobě voňavé horké čokolády. Ať už hledáte náplň do pralinek nebo do sladkého pečiva, Gianduia je skvělou volbou, které rozhodně nebudete litovat. Skvěle se hodí také do dortových či chantilly krémů, výrobu nugátových bonbonů a vánočního cukroví.

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

TOP informace o nugátové čokoládě

  1. Obsahuje 26 % kakaového másla a maximálně 46 % cukru.
  2. Nugátu jsou dva základní druhy – bílý (obsahuje i našlehané vaječné bílky) a hnědý, hutnější.
  3. Nejčastěji se nugát tvoří z lískových oříšků, ale také z mandlí, vlašských ořechů a dokonce i z pistácií.
  4. Čokoláda má standardní tekutost, je tedy vhodná pro jakékoli použití.
  5. Stupně pro temperování jsou pro rozpuštění 40 °C, zchlazení 27 až 28 °C a použití při 29 až 30 °C.

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

Doplňkové parametry

Kategorie: Ostatní čokolády a čokoládové produkty
Surovina: Čokoláda
Dieta: Bez laktózy
Zpracování: Pralinky
Chuť: Nugátová
Barva: Hnědá
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
Země původu: Itálie
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Balení: Znovuuzavíratelný ZIP sáček
Velikost: průměr cca 2 cm
Úprava: pecky
Energetická hodnota na 100 g: 2498 kJ / 600 kcal
Tuky: 42,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 16,4 g
Sacharidy: 47,8 g
z toho cukry: 44,1 g
Vláknina: 4 g
Bílkoviny: 5,6 g
Sůl: 0 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.