Meruňková jádra sladká
Související produkty
Detailní popis produktu
Meruňková jádra sladká
Informace o produktu
Uvnitř každé meruňkové pecky se ukrývá malý poklad v podobě jadérek. Vypadají jako malé mandle a dokonce podobně voní i chutnají, jen ucítíte více ovocných tónů. Stejně jako další ořechy a semínka jsou i tato jádra bohatá na minerály a bílkoviny. Zároveň obsahují látku zvanou amygdalin, o jejíchž účincích se vedou dlouholeté diskuse. Tvrdí se, že detoxikuje organismus a umí léčit rakovinu. Často bývá označen za vitamín B17, kterým však není. Stejně tak nikdy nebylo prokázáno, že by amygdalin v těle ničil rakovinné buňky. Jedna věc je však jasná – hořkých jader, která obsahují vysoké množství amygdalinu, můžete snít maximálně 3 kusy denně. Ze stejného důvodu byste neměli jíst ani meruňková jádra ze zahrady. Našich sladkých jader si však klidně vychutnejte 5–10 kousků za den, hodnoty amygdalinu mají totiž mnohem nižší. A ať už od jejich konzumace očekáváte cokoliv, jednou věcí si můžete být jisti – svému tělu dopřejete spoustu zdraví prospěšných minerálů a bílkovin!
TOP informace o meruňkových jádrech
- Více než 20% podíl jadérka tvoří bílkoviny.
- Doporučená denní dávka sladkých jader je 5–10 ks.
- Sladká jádra mají oproti hořkým méně amygdalinu.
- Vylupují se z meruňkových pecek, která jsou vedlejším produktem sušených meruněk.
- Jejich konzumaci je vhodné doplnit o sušené meruňky, ananas či papáju, které napomáhají vstřebání amygdalinu.
Jak se meruňková jádra získávají?
Meruňková jádra jsou v podstatě vedlejším produktem vznikajícím při sušení meruněk, které se před zpracováním musí vypeckovat. Pecky se však nevyhodí, ale dále zužitkují – očistí se od zbytků dužiny, umyjí a samostatně usuší. Ze suchých pecek se nakonec vyloupou v nich ukrytá meruňková jádra.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Meruňky |
---|---|
Surovina: | Meruňková jádra |
Dieta: | Bez laktózy |
Zpracování: | Neloupané |
Alergeny: | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu: | Tádžikistán |
Trvanlivost: | 3–8 měsíců |
Skladování: | Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením. |
Balení: | Znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Úprava: | vyloupaná jádra |
Energetická hodnota na 100 g: | 2497 kJ / 597 kcal |
Tuky: | 52,7 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 3 g |
Sacharidy: | 3,1 g |
z toho cukry: | 3,07 g |
Vláknina: | 14,4 g |
Bílkoviny: | 22,3 g |
Sůl: | <0,05 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.