Čaga - chaga - rezavec šikmý

Tip
Neohodnoceno
od 109 Kč

Zvolte variantu

Čaga - Chaga - Rezavec šikmý - Inonotus obliquus Čaga je velice rozšířená houba parazitující na kmenech bříz. V posledních letech se dostává do centru zájmu vědců a klinických pracovišť. I přes to, že Řezavce - Čagu užívali na čínském dvoře již před 2000...

Detailní informace

Balení: 50 g
Skladem
Můžeme doručit do: 23.6.2021
109 Kč
Balení: 1000 g
Skladem
Můžeme doručit do: 23.6.2021
1 499 Kč
Balení: 150 g
Skladem
Můžeme doručit do: 23.6.2021
293 Kč

Detailní popis produktu

Čaga je velice rozšířená houba parazitující na kmenech bříz. V posledních letech se dostává do centru zájmu vědců a klinických pracovišť. I přes to, že čagu užívali na čínském dvoře již před 2 000 lety, moderně se zkoumá teprve několik let.

Rezavec šikmý je houba nepravidelného tvaru těla s výrazným typicky černým zbarvením. To způsobuje vysoká obsahová koncentrace pigmentu melaninu. Původní domovinou čagy je Asie a oblasti ruské tajgy. Zde je také hojně užívanou a známou houbou již od 16. století. Vhodným obdobím na sběr čagy je pouze jaro a podzim, a to pro nejvyšší koncentraci obsahových látek.

Na Sibiři byla tato houba často užívána místo zde nedostatkového pravého čaje. Nálev z čagy je chuťově podobný slabému černému čaji. Je mírně trpký s vůní připomínající meltu.

Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této byliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.

Tradiční užití: Čagu lze připravit jako nálev, nebo naložit a vytvořit lihovou tinkturu. Čaj z čagy připravíme z jedné lžíce (cca 5 g) houby, kterou zalijeme 2,5 l studené vody. Necháme přes noc ustát v ledničce. Druhý den dáme nálev vařit zhruba na  5–10 minut. Odstavíme, necháme louhovat dalších 5 minut, následně slijeme.  Pijeme třikrát denně šálek (250 ml) půl hodiny před jídlem. Zbylý nálev můžeme uschovat do chladničky cca na 2–3 dny a postupně pít.

Tinkturu připravíme z jednoho dílu houby na pět dílů lihu (60–80%). Čagu necháme louhovat ve sklenici ve tmě za občasného protřepání dva týdny. Poté slijeme a houbu povaříme opět v pěti dílech vody. Po odpaření cca 20 % vody slijeme vodný výluh s lihovým. Užíváme 1 čajovou lžičku tinktury 3× denně půl hodiny před jídlem.

Země původu: Litva

Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.