Popis
Mučenka jedlá neboli maracuja, známá pod lat. názvem Passiflora edulis, je teplomilný druh mučenky, který se pěstuje pro své ovoce v Jižní Americe, Karibiku, Brazílii či v jižní Floridě. Plod je kulatá, až oválná bobule žluté nebo fialové barvy. Chuť je sladkokyselá a má exotické aroma připomínající mango.
Maracuja má vysoký obsah vlákniny a obsahuje dostatečné množství draslíku, který přispívá k normální činnosti nervové soustavy, činnosti svalů a k udržení normálního krevního oběhu.
V kuchyni se prášek z marakuje používá především k ochucování nápojů, pohárů, vyjímá se na ovocných salátech, v koktejlech a džusech, marmeládách, ale i v domácích zmrzlinách a jiných sladkých pokrmech.
Tabulka nutričních hodnot:
Nutriční hodnoty ve 100 g |
|
Energetická hodnota |
1 263 kJ/301,67 kcal |
Bílkoviny |
6,84 g |
Tuky |
2,18 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
0,18 g |
- z toho mononenasycené mastné kyseliny |
0,27 g |
- z toho polynenasycené mastné kyseliny |
1,28 g |
Sacharidy |
72,71 g |
- z toho vláknina |
32,34 g (129,36 %)* |
- z toho cukr |
34,84 g |
Sodík |
87,08 mg |
Niacin |
4,67 mg (29,19 %)* |
Draslík |
1 082,28 mg (54,11 %)* |
Fosfor |
211,48 mg (30,21 %)* |
Hořčík |
90,19 mg (24,05 %)* |
Železo |
4,98 mg (35,57 %)* |
Vitamin A |
199,04 mg (24,88 %)* |
Riboflavin |
0,4 mg (28,57 %)* |
Vitamin B6 |
0,31 mg (22,14 %)* |
Kyselina listová – folát |
43,54 µg (21,77 %)* |
* DDD – doporučená denní dávka pro potravinové doplňky stravy
Maracuja obsahuje železo, které přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, energetickému metabolismu, k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, přenosu kyslíku v těle. Železo dále přispívá k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, podílí se na procesu dělení buněk.
Tradiční užití:
Lze rozmíchat ve vodě a pít jako osvěžující nápoj.
TIP na přípravu: Do sklenice s práškem přidáme pouze 2× více vody nežli prášku a rozmícháme na pastu, kterou rozředíme tekutinou – nevznikají hrudky.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.