Styrský dýňový olej je tradiční pochutinou, lisovanou tradičním způsobem na místě z lokálních semínek konkrétní odrůdy dýně. Pouze takový olej nese chráněné zeměpisné označení v rámci EU a poznáme jej podle přelepky na víčku, nebo alespoň podle žlutomodrého kulatého loga EU na etiketě. Jiné dýňové oleje nesmí být označovány jako štýrské. Výroba štýrského dýňového oleje vyžaduje hlavně trpělivost a zkušenost. Na jeden litr oleje potřebujeme 30 až 50 dýní. Po rozřezání dýně jsou semínka vyjmuta, umyta a usušena. Potom se namelou na pastu připomínající těsto. Dýňový olej získává svoji typickou tmavou barvu ze šupičky semínek, vnitřek semínek je bílý. Takzvaný „semínkový koláč“ (hmota mletých semínek) se ihned přeloží do hnětacího stroje za přídavku trochy vody a soli. Nyní začíná nejtěžší část výroby – pražení. Koláč se zahřívá, dokud se voda úplně neodpaří. Tím se bílkovina semínek vysráží a dýňový olej se oddělí. Během pražení také olej získá svoji charakteristickou chuť a vůni. Pražený koláč se nyní vloží do hydraulického lisu. Tlak se zvyšuje pomalu, aby měl olej čas vytékat. Čerstvý dýňový olej musí před plněním do lahví chvíli odpočívat. Dýňový olej má výraznou typickou chuť, která se skvěle hodí k bramborám, luštěninám, do polévek a sytých salátů. Pokud se rozhodnete skladovat olej v chladničce, doporučujeme vybrat. Tak se nejlépe uplatní jeho chuť a vůně. OBJEM: 250 ml ZEMĚ PŮVODU: Rakousko SLOŽENÍ: olej z pražených semen tykve olejné z kontrolovaného ekologického zemědělství UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY>. 100 G:
NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Olej z pražených semen tykve olejné. Skladujte zavřený ve tmě. AT-BIO-301 Zemědělská produkce EU Detailní informace
Štýrský dýňový olej je tradiční pochutinou, lisovanou tradičním způsobem na místě z lokálních semínek konkrétní odrůdy tykve. Pouze takový olej nese chráněné zeměpisné označení v rámci EU a poznáme jej podle přelepky na víčku, nebo alespoň podle žlutomodrého kulatého loga EU na etiketě. Jiné dýňové oleje nesmí být označovány jako štýrské. Výroba štýrského dýňového oleje vyžaduje hlavně trpělivost a zkušenost. Na jeden litr oleje potřebujeme 30 až 50 dýní. Po rozříznutí dýně jsou semínka vyjmuta, umyta a usušena. Poté se namelou na pastu připomínající těsto. Dýňový olej získává svou typickou tmavou barvu ze slupičky semínek, vnitřek semínek je bílý. Takzvaný „semínkový koláč“ (hmota mletých semínek) se ihned přendá do hnětacího stroje za přídavku trochy vody a soli. Nyní začíná nejtěžší část výroby – pražení. Koláč se zahřívá, dokud se voda zcela neodpaří. Tím se bílkovina semínek vysráží a dýňový olej se oddělí. Během pražení také olej získá svou charakteristickou chuť a vůni. Pražený koláč se nyní vloží do hydraulického lisu. Tlak se zvyšuje pomalu, aby měl olej čas vytékat. Čerstvý dýňový olej musí před plněním do lahví chvíli odpočívat.Dýňový olej má výraznou typickou chuť, která se skvěle hodí k bramborám, luštěninám, do polévek a sytých salátů.TIP: Pokud se rozhodnete skladovat olej v ledničce, doporučujeme vyndat láhev několik minut před použitím. Tak se nejlépe uplatní jeho chuť a vůně.OBJEM: 250 mlZEMĚ PŮVODU: RakouskoSLOŽENÍ: olej z pražených semen tykve olejné z kontrolovaného ekologického zemědělstvíUPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Výrobek neobsahuje stopy alergenů.VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Olej z pražených semen tykve olejné. Skladujte zavřený v temnu.AT-BIO-301Zemědělská produkce EU
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Nastavení
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.