Hořká 70% čokoláda

Novinka
Neohodnoceno
197 Kč 171,30 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Detailní informace

Váha: 1kg
Skladem
Můžeme doručit do: 9.2.2023
197 Kč
171,30 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Hořká 70% čokoláda

Informace o produktu

Tak tato hořká čokoláda zaručeně nahradí ty z běžných obchodů. Nenechte se zmást, navzdory příznivé ceně je její kvalita vysoká. Obsahuje minimálně 70 % kakaa a koupí dokonce podpoříte domácí trh. Dejte si jen tak hrst na zlepšení dne nebo ji použijte na pečení. Její chuť je hořká, ale zároveň jemně sladká.  

Čokoláda se vyrábí ve Dvoře Králové, v závodě s tradicí již od roku 1992. Během výrobního procesu je kladem velký důraz na jeho kvalitu a udržitelnost. Každý den chutná čokolády deset odborníků, aby bylo docíleno toho nejlepšího produktu. Výsledkem je tak čokoláda plná intenzivní chuti, s příjemnou vůní a univerzálním použitím do pečení, ale i jen tak na mlsání.

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Použití a temperace

Díky střední až vyšší tekutosti je čokoláda vhodná na polevy, ganache, ale také na duté figurky s tenkou stěnou či pralinky. Při vánočním pečení na ni určitě nezapomeňte, až budete hledat čokoládu, do které namočíte vaše linecké, trubičky nebo marokánky. A až vás bude honit mlsná, dejte si pár kousků jen tak – určitě si pochutnáte.

Temperace: Ideální teplota pro rozpuštění 45 až 50 °C, zchlazení 28,5 °C a použití při 31 až 32 °C.

TOP informace o čokoládě

  1. Polyglycerolpolyricinoleát zajišťuje správnou tekutost i přes nižší obsah tuku; max. množství v čokoládě je 0,1 %.
  2. Použitý polyglycerolpolyricinoleát je rostlinného původu, vyrobený z ricinového oleje.
  3. Obsah kakaové sušiny je minimálně 70 % a celkový obsah tuků je přibližně 39,5 %.
  4. Výrobce této čokolády, vlastní certifikáty jako UTZ, IFS, BRC nebo KLASA.
  5. Čokoláda se vyrábí ve Dvoře Králové, v závodě s tradicí od roku 1992.

„Lokální produkt s vysokou kvalitou a příjemnou cenou.“

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

Doplňkové parametry

Kategorie: Rostlinné a bio potraviny
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
Země původu: Česká republika
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením
Balení: znovuuzavíratelný ZIP sáček
Velikost: průměr cca 2 cm
Úprava: pecky
Energetická hodnota na 100 g: 2262 kJ / 546 kcal
Tuky: 40,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 24,8 g
Sacharidy: 31,3 g
z toho cukry: 26,7 g
Vláknina: 12,1 g
Bílkoviny: 8,6 g
Sůl: 0,025 g
Dieta: Bez lepku
Surovina: Čokoláda
Zpracování: Pecky
Chuť: Hořká
Barva: Hnědá

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.