Datle Medjool
Související produkty
Detailní popis produktu
Datle Medjool
Informace o produktu
Jedná se o nejlahodnější odrůdu datlí. Velké plody jsou medově sladké a můžete v nich cítit také tóny karamelu a skořice. Jsou šťavnaté, měkké a uvnitř se ukrývá malá pecka, která jde snadno odstranit. Na jejich povrchu někdy můžete vidět slabý bílý povlak, ale nemusíte se bát, jedná se o přirozeně vykrystalizovaný cukr, který je přirozenou součástí dužiny. Datle jsou díky svým nutričním hodnotám skvělou svačinou při fyzickém výkonu, ale hodí se také do všemožných dezertů – velmi populární jsou například pro RAW pečení. A už jste je zkusili dát před konzumací na chvíli do mrazáku? Vychutnejte si jejich dokonale sladké tóny!
TOP informace o datlích medjool
- Tato 1kg varianta je třídy Choice Large, obsahuje 5–7 cm velké datle z Izraele.
- Pro velkoobchodní partnery nabízíme i 5kg variantu třídy Medjool Premium (jde o větší plody pocházející z Jordánska).
- Datle jsou bohaté na draslík, ale obsahují také hořčík, vápník a fosfor.
- Datle se po sklizni zamrazí a následně putují až k nám.
- Odrůda Medjool dozrává mezi prvními.
- Vše o datlích se dočtete v našem článku!
Jaké nabízíme odrůdy datlí?

Deglet datle má jemně křupavou slupku a šťavnatý vnitřek. Neobsahuje pecku a má nejméně sacharidů ze všech odrůd.
Sayer datle jsou polosuché datle bez pecky. Mají až 85 % sacharidů a po ochutnání ucítíte karamelově sladký nádech medových tónů.
Datle Medjool jsou královny všech datlí. Jsou ceněné pro jejich jemnou a žvýkavou texturu, bohatou chuť a šťavnatost. Obsahují snadno vyjmutelnou pecku
Deglet datle má jemně křupavou slupku a šťavnatý vnitřek. Neobsahuje pecku a má nejméně sacharidů ze všech odrůd.
Sayer datle jsou polosuché datle bez pecky. Mají až 85 % sacharidů a po ochutnání ucítíte karamelově sladký nádech medových tónů.
Datle Medjool jsou královny všech datlí. Jsou ceněné pro jejich jemnou a žvýkavou texturu, bohatou chuť a šťavnatost. Obsahují snadno vyjmutelnou pecku
Jak se datle pěstují?
Celosvětově je k dispozici více než 200 druhů datlí. Mezi populární odrůdy patří například datle medjool, piarom, deglet, barhi, rabbi, thoory, sayer, dayri, zahidi a safawi. Každý druh má svou specifickou barvu a chuť. Medjool datle se pěstují například v Maroku, Palestině, Jordánsku a Saúdské Arábii nebo Izraeli a dozrávají mezi prvními. Pocházejí z oblasti Mezopotámie. Datle jsou plody datlovníku pravého, jedná se tedy o palmu. V současnosti se obvykle vyskytují v poušti a subtropické oblasti. Samostatně se pěstuje samčí a samičí rostlina. Drobné samičí květy vyrůstají na rozvětvených větvích dlouhých až 70 cm. K opylování dochází větrem, ale v produkčních oblastech se opylují ručně. Následně se plody sbírají a zamrazí, případně suší.
Poznámka nákupčího
„Datle Medjool jsou pro nás sezónní surovinou. Dovážejí se do evropských skladů (zpravidla v říjnu a listopadu) v omezeném množství. Na přelomu jara a léta jde o méně dostupnou surovinu. V době, kdy datle začnou cukernatět = vylučují přirozený cukr na svůj povrch a vytvářejí bílý povlak, mohou laikovi připadat plesnivé, avšak jejich kvalita je zachována. Datle by podle mě neměly chybět v žádné spíži stejně jako další sušené ovoce. “
„Na povrchu datlí bývá bílý povlak, který je důsledkem přirozeného cukernatění.“
Doplňkové parametry
Kategorie: | Datle |
---|---|
Alergeny: | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu: | Izrael/Jihoafrická republika |
Trvanlivost: | 3–8 měsíců |
Skladování: | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení: | papírová krabice |
Velikost: | Choice Large |
Úprava: | datle s peckou |
Energetická hodnota na 100 g: | 1159 kJ / 277 kcal |
Tuky: | 0,2 g |
Sacharidy: | 75 g |
z toho cukry: | 66 g |
Vláknina: | 7 g |
Bílkoviny: | 1,8 g |
Sůl: | 0 g |
Odrůda: | Medjool |
Dieta: | Bez lepku |
Surovina: | Datle |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.